google1aae5a0207ed028a.html
top of page

Over mijn huidige werk

Qua beeld ben ik op zoek naar vormen die energiek zijn, kracht hebben en levendig zijn. Wat mij aanspreekt is het idee dat vormen een bepaalde kracht dragen of een vloeiende dynamiek hebben. Tegelijk probeer ik deze energie en kracht op het schildersdoek te vangen.
           Wat zou er gebeuren als deze energie en kracht losgelaten wordt, wat voor chaos zou de wereld teisteren?

Verder probeer ik tijdens het selecteren van mijn onderwerp, het schilderen en door te spelen met het kader, zoveel mogelijk tegenstrijdigheden in mijn werk te creëren. Ik doe een poging om werk te maken wat tussen abstract en figuratief in zit, en tegelijkertijd zowel figuratief als abstract is. Dit lijkt niet mogelijk en toch denk ik dat het onmogelijke mogelijk is.

Neem Mondriaan als voorbeeld. Hij wordt gezien als abstracte kunstenaar. Stel je zou een werk van de Stijl categoriseren, dan moet het werk in zijn tijd geplaatst worden. In de tijd van Mondriaan werd zijn werk gezien als een abstracte vorm van kunst. Het werk refereerde niet aan de werkelijkheid van toen. Maar als we met het hedendaagse oog naar De Stijl kijken, dan zie ik mijn woonkamer, nieuwbouwwoningen, Lego, Youtube, internetpagina’s, Instagram en Ikea.
         Als we met het hedendaagse oog naar een werk van de Stijl periode zouden kijken, dan zou je kunnen stellen dat onze werkelijkheid zodanig is veranderd dat deze nu refereert aan de kunst van de Stijl. Het werk van Mondriaan kan met de context van nu zowel figuratief als abstract zijn. Met dat in gedachten kan de term abstract, naar mijn idee iets heel anders betekenen.


Ik geloof dat op dit moment de betekenis van het woord abstract de tegenstrijdigheid zelve is.
Op dit moment speel ik met twee extremen die pal tegenover elkaar staan. Ik probeer te kijken wat mogelijk is, wanneer je een reeks van verschillende tegenstrijdigheden met elkaar visueel kan laten samenwerken.


Hier volgt een opsomming van tegenstrijdigheden die binnen mijn werk te vinden zijn.

Figuratief - abstract,
Titels: geven invulling - creëren openheid,
Onbegrensd - ingekaderd,
Intentioneel - spontaan
Organisch - geometrisch,
Hevig - kalm,
Hard - zacht,
Kleurrijk - monochroom,
Ingezoomd - uitgezoomd
Warm - koud,
Complex - eenvoud,
Aqua - terra,
Ruimtelijk - plat,
Levendige taferelen - levenloze materie

bottom of page